Voorjaarsgroep 2018 Train-de-Trainer opleiding Onbegrepen Gedrag van start

Op vrijdag 2 februari jl. is de voorjaarsgroep van de opleiding Onbegrepen Gedrag / leergang ABC-trainer van start gegaan in Arnhem. Deelnemers van o.a. zorginstellingen Azora, Zorggroep Elde, St. Zorgcombinatie Marga Klompé en SZR  worden opgeleid tot trainer van de ABC-methodiek om verpleegkundigen in hun instelling op te leiden goed om te gaan met onbegrepen gedrag bij bijvoorbeeld dementie en NAH.

De eerste dag stond in het teken van kennismaken, leervragen, didactiek en de rol die je hebt als trainer bij de ABC-methodiek.

 

Werken met de ABC-Methodiek

Binnen de organisatie van deze deelnemers -de meeste werken al geruime tijd met de ABC-Methode- is behoefte aan nieuwe ABC-trainers die hun collega’s in de verzorging de ABC-methodiek doorgeven en ermee leren werken en ondersteunen bij moeilijke situaties. Eén van deze organisaties heeft onlangs gekozen om de ABC-Methode te implementeren. Hiermee zal binnenkort worden gestart. Natuurlijk is dit spannend voor alle betrokkenen. De ABC-Methode zal hen genoeg houvast bieden om ouderen op een plezierige manier te ondersteunen.

 

Wat is onbegrepen gedrag?

Onbegrepen? Ja, dat is de kern van dit gedrag. De ander, de omgeving van iemand die bijvoorbeeld aan dementie lijdt, begrijpt niet wat de oudere duidelijk wil maken. Dat gedrag zelf – en zeker als het veel herhaald wordt – kan enorm gaan irriteren met als risico dat het escaleert of niet gedegen wordt onderzocht.

 

Een voorbeeld

Herkennen van onbegrepen gedrag is belangrijk. Op een drukke afdeling of een dagopvang met veel ‘actie’ kan onbegrepen gedrag over het hoofd gezien of afgedaan worden als ‘gezeur’ of ‘zo is mevrouw Jansen nou eenmaal… en altijd al geweest!’ Want voor signaleren heb je als hulpverlener zowel motivatie als een ‘instrument’ nodig.

 

Effectief werken

ABC’99 heeft een slim (of effectief?) instrument ontwikkeld, waardoor je snel herkent of je met onbegrepen gedrag te maken hebt en hoe je het zó aanpakt dat je de stap kunt zetten naar een goede analyse en samenwerking met andere disciplines. Want als je weet dat je onbegrepen gedrag professioneel kunt aanpakken, ben je gemotiveerd om dat te doen.

 

Zo houd je plezier in je werk, voelt de oudere zich begrepen en is de sfeer vele malen beter.

 

Wil je meer weten over deze opleiding?

Lees meer over de ABC training