Najaarsgroep aan de slag met de ABC-methode en onbegrepen gedrag

Maandag 18 september 2017 is de najaarsgroep van de leergang ABC-trainer van start gegaan in Eindhoven. Negen deelnemers van o.a. zorginstellingen Careyn, Sutfene, Groenhuijsen, SZR en Valkenhof worden opgeleid tot trainer van de ABC-methodiek om meer aandacht te hebben voor onbegrepen gedrag bij dementie.

impressie abc opleiding

De eerste dag stond in het teken van kennismaken, Leervragen, didactiek en het kennismaken met de rol van trainer in de ABC-training.

Werken met de ABC-Methodiek

Binnen de organisatie van deze deelnemers -de meeste werken al geruime tijd met de ABC-Methode- is behoefte aan nieuwe ABC-trainers die hun collega’s in de verzorging de ABC-methodiek doorgeven en ermee leren werken en ondersteunen bij moeilijke situaties. Eén van deze organisaties heeft onlangs gekozen om de ABC-Methode te implementeren. Hiermee zal binnenkort worden gestart. Natuurlijk is dit spannend voor alle betrokkenen. De ABC-Methode zal hen genoeg houvast bieden om ouderen op een plezierige manier te ondersteunen.

Wat is onbegrepen gedrag?

Onbegrepen? Ja, dat is de kern van dit gedrag. De ander, de omgeving van iemand die bijvoorbeeld aan dementie lijdt, begrijpt niet wat de oudere duidelijk wil maken. Dat gedrag zelf – en zeker als het veel herhaald wordt – kan enorm gaan irriteren met als risico dat het escaleert of niet gedegen wordt onderzocht.

Een voorbeeld

Herkennen van onbegrepen gedrag is belangrijk. Op een drukke afdeling of een dagopvang met veel ‘actie’ kan onbegrepen gedrag over het hoofd gezien of afgedaan worden als ‘gezeur’ of ‘zo is mevrouw Jansen nou eenmaal… en altijd al geweest!’ Want voor signaleren heb je als hulpverlener zowel motivatie als een ‘instrument’ nodig.

Effectief werken

ABC’99 heeft een slim (of effectief?) instrument ontwikkeld, waardoor je snel herkent of je met onbegrepen gedrag te maken hebt en hoe je het zó aanpakt dat je de stap kunt zetten naar een goede analyse en samenwerking met andere disciplines. Want als je weet dat je onbegrepen gedrag professioneel kunt aanpakken, ben je gemotiveerd om dat te doen.

Zo houd je plezier in je werk, voelt de oudere zich begrepen en is de sfeer vele malen beter.

Wil je meer weten over deze opleiding?

Lees meer over de ABC training