Meer kennis gewenst op de werkvloer over onbegrepen gedrag.

22 maart 2018, de dag van het congres Dementiezorg in de praktijk. Een mooi programma met de mogelijkheid allerlei workshops te volgen, waaronder agressie bij dementie. En daar werd gretig gebruik van gemaakt workshop agressie bij dementie

door: verpleegkundigen, casemanagers dementie, verzorgenden, praktijkondersteuners, ouderenpsychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, docenten, activiteitenbegeleiders, dagbestedingscoaches en medewerkers maatschappelijke zorg.

150 deelnemers aan de slag met agressie bij dementie

Stichting ABC ’99 was daar vertegenwoordigd, omdat het aanreiken van handvatten voor het omgaan met onbegrepen gedrag heel erg nodig blijkt te zijn. Aanvankelijk was het de bedoeling per workshop 12 personen toe te laten. Binnen no time waren twee groepen van elk 75 personen ontstaan.
Het improvisatievermogen van Peter Moors, trainer bij Stichting ABC ’99, en Sjors Verdiesen, verbonden aan Locus Training en Advies, werd even op de proef gesteld. Maar deze twee rotten in het trainersvak hebben genoeg werkvormen in hun bagage om toch iedereen een interessante en actieve workshop te bieden. Deelnemers hebben zo kunnen ervaren hoe fijn het is om een goede methode toe te kunnen passen bij onbegrepen gedrag en te zien welke effecten dit heeft.

Ervaringen tijdens de workshop

Tijdens de workshop is iedereen flink aan het werk gezet en is Peter en Sjors een aantal dingen opgevallen.

  • Methodisch werken: het merendeel van de deelnemers is niet goed op de hoogte van een methodiek en signaleringsplannen om om te gaan met agressie / onbegrepen gedrag bij dementie.
  • Voor deelnemers die werkzaam zijn in de thuiszorg was het omgaan met agressie en dementie een grote uitdaging.
  • Deelnemers kregen filmpjes te zien en moesten beoordelen of ze iets agressie vinden of juist niet. Dit leverde mooie discussies op onderling.
  • Aan de hand van signaleringsplannen en fases van crisisontwikkeling zijn deelnemers gaan werken aan het methodisch analyseren van gedrag met de ABC-Methode. Hierbij was snel schakelen, het puur kijken naar gedrag en dit te benoemen voor velen een spiegel. Je laat dan je eigen mening of oordeel over dat gedrag buiten beschouwing. Dat is hard werken!

Agressie bij dementie

Na de workshop kregen Sjors en Peter veel lof over de interactie en de inzichten en tips die deelnemers in korte tijd hebben verkregen.

Jouw kennis en vaardigheden

Herken jij bovenstaande punten uit jouw praktijk en wil je meer kennis en vaardigheden ontwikkelen t.a.v. onbegrepen gedrag met de ABC-methodiek? En ook meer plezier in je werk houden als je wordt geconfronteerd met onbegrepen gedrag? Stichting ABC ’99 biedt een zogenaamde train-de-trainer opleiding aan die voor jouw organisatie of instelling op de werkvloer alle tools ontsluiten om effectief om te gaan met onbegrepen gedrag.

Download de folder of klik hier om naar de pagina over de train de trainer opleiding te gaan. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, geef de folder aan je leidinggevende of de ouderenpsycholoog in je zorginstelling.

download folder