Programma Landelijke Trainersdag 12 oktober 2018

Herken je de situatie dat je zorgmedewerkers traint of zou willen trainen, die zo weggelopen zijn van een drukke afdeling en daar ‘midden in’ probleemgedrag zitten en dat jij ze daarover gaat trainen? Wat denk je dan? En hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat ze zich focussen op de training en ook ervaren dat deze training over hun ervaringen, vragen en problemen gaat?

dementie

Praktijkgericht trainen en opleiden met de ABC-methode

ABC ’99 staat midden in het veld van leren en ontwikkelen rond het thema omgaan met onbegrepen en/of probleemgedrag. De ABC-training die vanaf eind jaren 90 in Nederland geïntroduceerd is, is in de loop van de jaren steeds aangepast en doorontwikkeld. Op deze manier sluiten we aan op de praktijk en juist bij situaties in verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, enz.
Een volgende stap die we nu nemen -in de evolutie van de ABC trainingsmethodiek- is om de didactiek zó aan te passen, dat juist een appèl wordt gedaan op deelnemers zelf. Je gaat in de training gelijk met je eigen praktijksituatie aan de slag. Je krijgt hierdoor stapje voor stapje nog meer handvatten die je gelijk kunt toepassen.

Introductie nieuw didactisch model

De afgelopen maanden is een aantal ABC-trainers samen met opleiders van de School voor Training aan de slag gegaan met het didactisch omvormen van de ABC-training naar het model van Karin de Galan. Een ‘evidence-based’ didactisch model voor effectief trainen. Effectief slaat o.a. op je eigen praktijk die je in de training brengt.

Tijdens de Landelijke Trainersdag laten we je kennismaken met de eerste ontwerpen van de ABC-training volgens dit model. Je gaat in workshops ervaren wat de achtergrond van anders, effectiever en praktijkgerichter trainen met je doet op basis van nieuw ontworpen werkvormen.

 

Voor wie?

Eens per jaar komen alle ABC trainers bij elkaar op de Landelijke Trainersdag. Dit jaar dus op 12 oktober a.s.

Wij kunnen ons voorstellen dat je als GZ-psycholoog, WO of HBO psychologie, WO Orthopedagogie en SPV of Nurse-practitioner/GGZ verpleegkundig specialist, HBO-V afgestudeerde met specialisaties Geriatrie/GGZ/VG, opleidingscoördinator of manager van een zorgafdeling graag wilt weten wat de ABC-methode is, of methodisch werken en deze methodiek voor jouw zorginstelling uitkomst biedt in het omgaan met probleemgedrag.
Je bent van harte welkom onze trainersdag bij te wonen. Met onze trainers kun je dan gelijk kennis uitwisselen en vragen stellen over hoe zij in de praktijk werken met de methode en welke voordelen het hun biedt.

 

Kosten

Voor ABC-trainers zijn er geen kosten hieraan verbonden, omdat dit in de licentie valt. Andere deelnemers betalen 95 euro voor deze dag. Besluit je daarna te starten met de opleiding, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op het cursusgeld.

 

aanmelden

Programma 12 oktober 2018

09.30 uur
Inloop: koffie, thee en lekkers staat klaar.

10.00 uur
Introductie en welkom door het bestuur van ABC ’99
Videoboodschap van Karin de Galan, de grondlegster van de methode die vandaag centraal staat

10.20 uur
Plenaire introductie van het model: “Lastige situaties als vertrekpunt voor effectief trainen”

10.45 uur
3 workshops van 1,5 uur

Workshop 1: Samenwerken begint al in de training!
Hoe krijg je de deelnemers in de groep die je traint, mee? Wat werkt voor jou als trainer handig?

Workshop 2: Heldere stappen die de deelnemers graag toepassen.
Van theorie naar praktijk. Hoe kun je deelnemers aan jouw training met een helder lijstje met stappen goede handvatten bieden? Zodat ze op de werkvloer zelf ABC-tjes gaan maken? Kennismaken met de checklist.

Workshop 3: Kneepjes in de vingers van de deelnemers.
Hoe maak je de opbouw van jouw training zó dat de deelnemers super gemotiveerd blijven en de kneepjes (van ABC)  in de vingers krijgen?

 

10.45 uur: Workshopronde 1

12.30 uur – Lunch

13.15 uur: Workshopronde 2

14.30 uur – Korte pauze

14.45 uur: Workshopronde 3

16.15 uur
Plenaire afronding: Hoe gaat ABC ’99 deze methode implementeren?

16.30 uur
Borrel

 

Waar vindt deze dag plaats?

We ontmoeten elkaar in Arnhem bij Geniet in de Weerd. Op 5 minuten lopen van het centraal station van Arnhem. Parkeergarages zijn in de nabije omgeving beschikbaar.

 

Schrijf je in

Vragen?

Heb je vragen over deze dag? Stuur een e-mail naar Rolinka Everaars, secretaresse van Stichting ABC ’99: info@abc99.org