ABC-blog: Onbegrepen gedrag bij dementie in de thuiszorg? Hoe pak je dit “lastige” gedrag mild en professioneel op?

Probleemgedrag bij dementie? Onbegrepen Gedrag? Signaalgedrag? Elke term is prima, als maar duidelijk is dat dementie veel mensen ‘moeilijk’ maakt. Wat ze doen? Vloeken, schelden, bijten. Dat werk. Waar je als dochter, partner of verzorgende helemaal ‘gek’ van kunt worden. Ook gek-van-verdriet met de nodige tranen tot gevolg.

Man bijt vrouw

De vader van José is 82, woont nog alleen en heeft opnieuw Anneke van Thuiszorg gebeten. Voor de derde keer in een maand tijd. Natuurlijk is José met bloemen onderweg naar Anneke en soebat ze of Anneke toch wil blijven komen. Maar Anneke kon alleen maar trillerig haar arm laten zien met vaders tanden er nog in. En 10 minuten later zitten ze samen op Annekes bank te huilen. Snotteren. Janken. Want wat moet je ermee?
Anneke is er ‘klaar’ mee en heeft haar man beloofd zich niet om te laten praten. Ze zegt heel moedig: ‘Die bloemen zijn prachtig maar ik ga niet terug. Mijn manager weet dat al en steunt me.’ Steun? Alle collega’s hebben haar app gelezen en ze steunen Anneke niet alleen, ze besluiten hetzelfde. Ze gaan niet meer onbeschermd en vogelvrij armen, benen en billen als ‘hap’ aanbieden.

Het zal je vader wezen

Klaar met zo’n alleenwonende man? Klaar met zo’n vader? Een sterke man die nog jaren kan bijten? En waar een bos bloemen aan Anneke niets oplost. Als Joke thuiskomt, realiseert ze zich dat ze haar kinderen ook niet meer mee krijgt naar haar vader. Ze zitten met zijn woede-uitvallen op een dood spoor.

Thuiszorg is een vak

Mensen in de thuiszorg zijn specialisten in thuiszorg. Stuk voor stuk. Vooral omdat ze er helemaal voor gaan. Ze verdienen steun én ondersteuning bij Onbegrepen Gedrag. Anneke komt wekelijks in vier huishoudens met dementie-aan-het-stuur. En elke keer ziet dat er anders uit: van staren, naar vloeken, of in bed blijven of de tanden erin. Een vermoeiende strijd bij mensen van wie de minister zeker weet dat ze graag thuis willen wonen om full time ‘eigen regie te voeren’. Maar door minimale zorg, weinig contact met de kinderen én hun eigen problematiek zitten ze in de gevangenis van wanhoop en eenzaamheid.

Probleemgedrag vraagt om aanpak

Probleemgedrag is een groot probleem waar (en dit is nog té onbekend) goede trainingen voor zijn. Van professionals die rechtstreeks uit de praktijk komen en bijten, schoppen, krabben ‘kennen’. En helpen opsporen waar het vandaan komt en hoe het uit het niets ‘zomaar’ lijkt op te ploppen… Het is altijd weer een zoektocht. Naar de mens achter deze man of vrouw met dementie.

Hier vind je 3 tips én een adres voor meer ondersteuning.

Tip 1: Hoe vervelend het gedrag van deze dementie man of vrouw ook is, kijk of u een patroon herkent. Wanneer komen die woedebuien steeds? Bij vermoeidheid? In een drukke kamer? Als er teveel bezoek is. (Hiervoor biedt de ABC-training handvatten die werken.)
Tip 2: Doe de ‘noodzakelijke’ handelingen (wassen, aankleden) vertraagd. En wees zo rustig als mogelijk is. Laat waardering merken (Fijn dat u zo helpt… Ja, dit lukt!) en ga niet direct na een intensieve actie (douchen) weg. Neem even de tijd. Help landen.
Tip 3: Bedenk dat de actie niet tegen jou persoonlijk gericht is. Dat helpt al. Dat helpt ook als je tot nog toe dacht dat jij en jij alleen voor deze man of vrouw (je vader of partner) moet zorgen.

En als je in de (thuis)zorg werkt? Vraag dan meer informatie over de ABC-methodiek, een slimme training over omgaan met Onbegrepen Gedrag. Want elke (thuis)zorgmedewerker die goed getraind is, heeft geen tranen meer nodig.

Klik hier voor de folder met de opleidingsdagen van de leergang ABC-trainer in 2019

Je kunt ons ook mailen naar info@abc99.org of bel: (045) 511 49 06